Βαθιά πολιτική σκέψη αλλά και εξαιρετική αίσθηση της κατάστασης στον αμερικανικό νότο από έναν καλλιτέχνη που πάντα υπήρξε κοινωνικά ευαισθητοποιημένος.

Το άγνωστο μέχρι τώρα μυθιστόρημα που ξεκίνησε να γράφει ο θρύλος της φολκ Γούντι Γκάθρι στα τέλη της δεκαετίας του 1930 και ολοκλήρωσε το 1947 ανακαλύφθηκε τυχαία από τον Τζόνι Ντεπ και τον ιστορικό Ντάγκλας Μπρίνκλεϊ σε μια έρευνα που έκαναν για τον Μπομπ Ντίλαν.

Η ξύλινη κιθάρα του Γούντι Γκάθρι είχε γραμμένο επάνω της «THIS MACHINE KILLS FASCISTS» ερμηνεύοντας το «This land is your land», ο ύμνος που έχει γραφτεί στις συνειδήσεις όλου του προοδευτικού κόσμου, αποδεικνύοντας ότι μια κιθάρα και ένα βιβλίο μπορούν να γίνου μηχανές ενάντια σε οποιονδήποτε φασισμό.

Εξαιρετική εισαγωγή του Ντάγκλας Μπρίνκλεϊ και του Τζόνι Ντεπ, όπως και η μετάφραση του Αλέξη Καλοφωλιά.

 

Υστερόγραφο μνήμης και αναμνήσεων

Για τον Αλέξη Καλοφωλιά

Τέλη της δεκαετίας του ΄70, τελειόφοιτοι λυκείου στους Αμπελοκήπους, φίλοι και συμμαθητές με τον Αλέξη Καλοφωλιά.

Νοιώθαμε δυνατοί, το αδύνατο εφικτό, Ροκ, πολιτική, ιδέες, αναζήτηση.

1983: Ο Αλέξης με τους Last Drive  (από τα σημαντικότερα Ροκ συγκροτήματα της ελληνικής σκηνής) ανοίγει δρόμους στη μουσική, την ποίηση και συνεχίζει ακόμα.

2001: Ντοκιμαντέρ «Screamin’ Jay

Hawkins: I Put a Spell On Me» του Νίκου Τριανταφυλλίδη.

Τη μετάφραση του «ΣΠΙΤΙ ΑΠΟ ΓΗ» – ΓΟΥΝΤΙ ΓΚΑΘΡΙ δεν την έκανε με το μυαλό. Τις λέξεις ένοιωθε με την ψυχή και τις έγραφε με την καρδιά.

 

Κώστας Μποκόρος